Novosti

Tapete- najčešća pitanja

Tapete - najčešća pitanja

Odlučili ste da je vrijeme za renoviranje svog doma i u fazi ste planiranja da pronađete sve što vam je potrebno da svoj prostor pretvorite iz simpatičnog u fantastičan. Proračuni su dodijeljeni, vaše radno odijelo je spremno i uzbuđeni ste što ćete urediti svoj prostor i udahnuti mu novi život.
Tapete su odabrane samo ih treba nalijepiti na zid. Iznenada ste shvatili da ne znate koliko rola tapeta kupiti kako biste bili sigurni da nećete ostati bez tapeta na pola posla.

Kako bi vam pomogli odgovorit ćemo vam na neka od najčešćih pitanja kod postavljanja tapeta.

Kako pripremiti zidove?

Kako bi zidovi bili spremni za postavljanje tapeta bitno je da ih dobro pripremite.
Odmaknite namještaj od zida i skinite sve s njega te ga očistite od prašine i prljavštine. Ako već imate tapete na zidu njih je potrebno skinuti i dobro odstraniti njihove ostatke.

Hoće li mi ljepilo ostaviti mrlje?

Moderna ljepila za tapete na bazi vode ne ostavljaju mrlje i tragove.

Kako spriječiti mjehuriće?

Najbolji način protiv mjehurića na tapetama je da budete proaktivni od početka. Kada postavljate tapetu, pazite da koristite puno ljepila kako biste spriječili da se brzo osuši (tada se pojavljuju mjehurići).

Koliko traka ispade po roli tapete?

Obično ispadnu tri trake po roli.
Role tapeta obično su dugačke 10m i široke 53,5cm. Mjerenje duljine zida i visine stropa potvrdit će koliko traka možete očekivati od svoje role tapeta. Visina stropa je najčešće oko 2760mm. U tom slučaju, dobit ćete tri trake ako je rola tapete standardne dužine 10m i širine 53,5cm.

Kako da izračunam koliko rola tapeta mi treba?

Lako je izračunati koliko rola tapeta trebate
Ako imate posebno visoke ili niske stropove, možete prilagoditi svoje izračune na temelju mjernih specifikacija navedenih na vašoj roli tapeta pomoću sljedeće metode izračuna:
Prvo izmjerite širinu prostorije i podijelite je sa 53,5 cm (širina standardne rolne tapeta. Ovo vam daje broj traka koji vam je potreban. Zatim izmjerite visinu prostorije, (bez lajsni) – ali dodajte oko 15 cm kako bi se omogućilo podrezivanje i preklapanje.
Zatim ćete pomnožiti visinu s brojem traka kako biste dobili ukupan broj metara koji vam je potreban. Kako se standardna tapeta obično pakira u role od 10m x 53,5cm, provjerite svoje role i prilagodite svoje izračune ako koristite širu rolu.

Upamtite – uvijek je zgodno imati rezervnu traku ili dvije za svaki slučaj.
Također je najbolje držati se poslovice ‘mjeri dvaput, reži jednom’.

Kako lijepiti tapetu preko rubova?

Niste sigurni kako postaviti tapete oko ruba? Ako vaša tapeta treba prekriti rub, prvo biste trebali osigurati da je tapeta visoke kvalitete. Zagladite tapetu do ruba i zatim ju lagano presavinite preko ruba. Ako je potrebno možete zarezati tapetu.

Što mogu učiniti s viškom tapeta?

Ako vam je ostao višak tapeta, uvijek je dobra ideja zadržati ih u slučaju da u budućnosti trebate pokrpati neki dio zida ili ih možete iskoristiti za sljedeće:

  • Pozadina za slike
    Možete ukrasiti okvire za slike koristeći ostatke tapeta. Postavite tapetu između stakla i podloge okvira da oživite svoje slike.
  •  Uređenje namještaja
    Tapete možete lijepiti i na namještaj pa zašto ne bi ukrasili ili obnovili neki komad namještaja. Kod lijepljenja tapete na namještaj bitno je da namještaj dobro očistiti od prašine i prljavštine ta da bude suh.
  • Osvježite svoja vrata
    Također možete udahnuti svježinu običnim vratima lijepljenjem tapete na njih. Kao i kod namještaja bitno je da vrata budu čista i suha.

 

Upute za postavljanje tapeta možete pročitati ovdje: Upute – Dekovival

 

Prati nas na facebook-u Dekovival | Facebook  ili na instagramu  Tapete, lajsne i štukature (@dekovival)

Povratak na popis