Novosti

Tapete – uređenje zida bez granica

Tapete

Tapete su ponovno u modi i  pružaju vam ono što obična boja za zid ne može. Danas se tapete proizvode od vinilnog materijala koji je periv i ne trga se lagano kao stare papirne tapete. U kombinaciji s novim ljepilima na bazi vode , tapete je lakše postavljati i skidati no ikad. Zidovi vam pružaju prostor za ideje, a tapete pružaju boje, toplinu, kreativnost i dizajn. Zato je potrebno da se ohrabrite i odaberete pravu tapetu za vas i uredite svoje prostore kao pravi dizajner.

Povijest tapeta

Teško je reći kada je točno napravljena prva tapeta, zapisi govore da je prvi put korištena u Kini otprilike 200. godine prije Krista. Prve tapete iz Kine su imale motive ptica, cvijeća i krajolika naslikanih na rižinom papiru.

U 16. stoljeću tapete su u Europu uvezene iz Kine. U to vrijeme, tapete su dolazile u pravokutnim dimenzijama (oko 30cm x 46cm).

Godine 1675. Francuz po imenu Jean-Michel Papillon napravio je prve ponavljajuće dizajne koji su se podudarali s obje strane. Ne samo da su se ponavljali, već su bili kontinuirani od jednog do drugog lista. Papillon je poznat kao izumitelj tapeta kakve su poznate i danas.

Tijekom godina, industrija tapeta je napredovala i ranih 1800-ih uvedeni su murali ili scenografije na cijelom zidu. Industrija tapeta dalje je napredovala i preplavila tržište jeftinijim tapetama i nekvalitetnom izradom. To je dovelo do izuma ljepila za tapete od strane Ferdinanda Sichela 1888.

20. stoljeće je revolucioniralo industriju tapeta. Godine 1920. izum mehaničkog sitotiska omogućio je proizvodnju više vrsta tapeta. Dvadesetih godina prošlog stoljeća prodano je više stotina milijuna rola tapeta, a ovo razdoblje dobilo je naziv “Zlatno doba tapeta”.

Tapete danas

Današnje tapete osvježavajuća su promjena zidova. Ne samo da se tapete mogu koristiti za dodavanje više boja i dimenzija zidovima, već se mogu koristiti i za dodavanje raznih tekstura zidovima. Za razliku od boje, tapete vam daju mogućnost reprodukcije umjetnosti u svome domu. Ako još niste isprobali svestranost tapeta, možda je vrijeme da pogledate u prošlost kako biste svom domu dali šareniji i teksturirani izgled za budućnost.

 

Ponudu tapeta pogledaj ovdje. Prati nas na Facebook-u Dekovival | Facebook  ili na Instagramu  (@dekovival)